28.4. tein pikku sahdin tietenkin kameranpatterit oli loppu joten muutama huono kuva kännykällä saa tällä kertaa riittää 'todisteeksi'

n. 8 litraa sahtimaltaita, lasi ruismaltaita, lasi ruisjauhoja , puoli lasia mämmimallasta, muutama katajanmarja sekä humalaa. Tällä kertaa kastelin maltaat  juuri ja juuri märiksi ja jätin ne työpäivän ajaksi huoneenlämpöön. Iltapäivällä peitin pinnan vedellä ja laitoin sen uuniin jossa lämpöä noin sata astetta. Parin tunnin kuluttua sekoittelin mäskin, lisäsin vähän vettä sekä mittasin lämpötilan joka oli vain hiukka päälle 40 astetta joten kuumasin mäskin hellan levyllä lähelle 60 astetta. Mäski takaisin uuniin ja lämpö oli +125 astetta. Sekoittelin pari kertaa kunnes aikaa oli kulunut reilut 6 tuntia.

Vettä oli mäskissä sen verran kun siitä 'nosti' kasan ylös niin se pysyi siinä nippa nappa. Lämmitin mäskin hellalla hitaasti lämpöä nostaen , aikaa kului puoli tuntia, sekoitellen rauhallisesti kiehumispisteeseen. Sitten mäski vain sinkkukuurinalle ensimmäin samea vierre, 2 l, kattilaan kuumenemaan ja takaisin kuurinalle lisäksi myös kiehuvaa vettä niin että sain tarvittavan määrän vierrettä.

Tällä kertaa punnitsin vierteen painoa ja tässä tulosta ; 1 litra 1062 g, 2 litra 1053 g, 3 litra 1049 g, 4 litra 1038 g, 5 litra 1030 g ja 6 litra 1028 g. Tietenkin määrät eivät ole miteenkään tarkkoja koska enhän voi olla sata varma että vierrettä oli tasan litra mutta olihan se kiva tietää. Aikaa kului 8 tuntia kun suurin osa  vierteestä oli tippunut

Hauskintahan tässä oli se että jäähtynyt litra tästä kuudesta litrasta painoin 1076 g tieteysti vähän vettähän siinä jäähtyessä haihtuu ja tietysti mittavirhe... Ok tiedän että on olemassa ominaispainomittari ja varmasti muitakin järkeviä mittalaitteita mutta vaaka oli kätevästi tiskipöydän reunalla.

Otin myös nenätippua tällä kertaa pari litraa joka painoi litra 1026 g. Nenätippu tai jälkikalja tai ihan mikä vain on viimeiset laihat vierteet johan laitetaan vähemmän hiiva koska siinä on vähemmän sokeria. Tätä juotettiin muinoin vaikka heinätalkoissa janoon , ei vielä sahtia että talkooväki pysyi tolkussaan urakan loppuun sitten vasta iltasella sahtia. Nenätipussa on vähemmän alkoholia joten se säilyy huonommin kuin sahti.

Lisäsin vierteeseen 1 tl kuiva hivaa/ 6 l vierrettä. ( nenätippu 2 l/ 1 maustemitta). Ilmasin tai pitäisikö sanoa annoin hiivalle happea lorottamalla vierrettä muutaman kerran. (Ämpärin kansi ei ole kiinni vaan suojana.)

Aikaa kului näillä lämpötiloilla 41 tuntia kun vierre oli suurilla kuplilla elikkä häränsilmillä kun laitoin vierteen kylmään, kansi suljettuna. Kokeilen käyttää sahdin nyt ämpärissä koska se on paljon helpompi pestä kuin kanisteri. Nyt vain sitten odotellaan mitä tuleman pitää, olisiko siitä vaikka kisaa lähtiäksi, olisikohan se yhtä hyvää kuin viime vuonna.

Yksi varma alkavan kesän merkin olen taas huomannut nimittäin huomattavasti lisääntynyt kiinnostus sahdin valmistus ohjeisiin. Toivon että näistä jutuistani on jotakin hyötyä ja vastaan myös mielelläni kysymyskiin jos vain osaan.

EDIT Tähän sahtiin tuli joku pumpsi kun 4 viikon jälkeen avasin ämpärin da daa sahti ei ollutkaan käynyt joten tällä ei sitten kisailtu vaan sen matkanpää oli viemäri. Mitä ihmettä olikaan käynyt en edes osaa arvailla sitä.