Viimeinen kesäloma viikko, eikä mun sahtia pitänyt tehdä, sää epävakainen ja sade todella herkässä.

Keskiviikko 8.7. vettä sataa , klo 7.00 sytyttelemään tulia, pumppaamaan kaivosta vettä sekä virttelemään vehkeitä. Klo 8.30 maltaat, ohrat- sekä ruismallas, kostutettu (2 ämpäriä lähdekylmää vettä + 2 ämpäriä kiehuvaa vettä).

Tunnin välein lisäilin aina vaan kuumempaa vettä reilun puolikkaan ämpärillisen.

1247287087_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tällä kertaa lisäsin reilun kourallisen haudutettuja humalia mäskin sekaan 3 tunnin haudutuksen jälkeen.

Kuumasin kivet sekapuu nuotiossa ,sateessa, toka vikalla veden lisäyskerran aikoihin.

1247287101_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mäskin laitoin teräskuurinaan joka on kyllä aika reilu yhdelle säkille. Varmiistaakseni että mäski pysyy lämpimänä lisäsin keitto kivet kuurinalle sekä peitin sen säkillä, saunassa oli lämmintä ihan riittävästi. Vierre juoksi kohtuu hyvin ja oli kovin tummaa.

1247287137_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vierrettä juoksutin reippaasti (sahtiin 50 litraa ja nenätippua niin paljon että loppu maistui ihan katajaiselta) jonka jäähdytin ämpäreissä pumpaten aina lisää kylmää vettä. Ensimmäiset 15 litraa oli sameita mutta kuumasin ne parilla kivellä ja laitoin sen takaisin kuurinaan suodattumaan.

1247287197_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Jo ensimmäisestä (kirkkaasta) laiton jäähtymään käyte vierteet.

Sahdin käytin tuore hiiva palalla ja nenätipuun kokeilin enkä noin puolta litraa viikon vanhaa sahdin loppua ( sahti tehty Marttojen ohjeella). Nenätippu käyte lähti suorastaan räjähtäen käyntiin, sahti taas tasaisen rauhallisesti, hölskyttelin käytettä vähän väliä (ilmasin).

EDIT 20.7. miehet maistoivat nenätippua ja se kävi päähän kuulemma kuin metri halko. Ihmettelen koska se maistui niin laihalta olisiko käyttäminen onnistunut ?

1247287157_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mäski on tässä kaikkensa antaneena, kivet oli alussa juuri ja juuri peittyneenä mäskiin.

1247287119_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tässä on pikkuisen värikirjoa mäskistä (huono valaistus), nro 1 on siis kasteltu mallas, nro 5 otettu kuurinalta ennen veden lisäyksiä ja nro 6 kaikkensa antaneena (ehkä hieman reilusti tällä kertaa).

1247287177_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Nyt kello on jo 18.30 aurinko paistanut koko iltapäivän (noin kuurinalle laiton jälkeen). Kiitokset täjinmiehelle mikä siinä oli sahtia tehdessä kun oli 'koppa' minkä päällä istua, nyt vain juhlia odottelemaan ja toivomaan että sahdista tulee hyvää. Sahdin vein kellariin 1 ½ vrk valmistumisesta pikkaisen jännittää valmistuminen koska kellarin lämpötila on jo melkein 10 astetta.

1247287046_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Oikein piti käydä kanistereita ostamassa kun jotekin joku on tehnyt sahtia ahkerasti (suhteessa menekkiin). Tässä pieni väri vertailu kuva tämän hetken valmiista ja valmistumassa olevista sahdeista. Kokeilun alla ovat olleet eri viljat sekä käyttäminen. Tähän kuvaan olisi tietysti voinut laitta vielä yhden sahdin jota on jääkaapissa ja valmistuspäivä oli lankalauantai 11.4. vielä hengessään ja maiston perusteella juotavaa vaikkakin makeaa ja mämmin makuista.