PIENVILJELIJÄNEMÄNNÄN
KEITTOKIRJA
1932
 
Sahti eli olut
 
10 kg ohramaltaita    50 l vettä
5 kg ruismaltaita    hiivaa, humaloita (katajanmarjoja)
 
 
Maltaat pannaan saaviin ja kostutetaan edellisenä iltana kylmällä vedellä. Sitten kuumennetaan 50 litraa vettä ja lisätään niihin vähitellen. Ensi kerralla veden tulee olla poreilevaa, vähitellen kuumempaa ja neljännellä kerralla ja siitä eteenpäin saa se olla kiehuvaa. Jokaisen lisäyksen yhteydessä mäskiä vatkataan hyvin voimakkaasti ja välillä saavi peitetään hyvin. Mitä enemmän sitä vatkataan sen makeammaksi juoma tulee. Viimeisiin lisäyksiin voi myös käyttää katajavettä, sillä saa juomaan raikkaan maun. Ellei ole kuurnaa, pannaan tapilla varustetun saavin pohjalle ensin katajanoksia, päreitä ristiin ja niiden päälle huuhdottuja olkia. Näiden päälle ajetaan mäskiä, saavi asetetaan jalustalle ja vierteen annetaan hiljalleen valua tapin reiästä toiseen saaviin. Mäskiä voi vielä valella kuumalla vedellä, jotta kaikki mehu lähtisi niistä. Vierre kiehautetaan ja jäähdytetään mahdillisimman nopeasti, ettei se pääsisi happanemaan. Hiiva liuotettuna tilkkaseen haaleaa vierrettä ja huuhdotut humalat lisätään ja sahti saa käydä. Välillä sitä sekoitetaan. Mitä kylmemmässä se saa käydä, sitä parempi. Juoma siivilöidään tynnyriin joka pidetään kylmässä paikassa. Tynnyrin ilmareikä pidetään auki, kunnes sahti lakkaa käymästä, jolloin se suljetaan ja taikinoidaan. Siivilöidystä humaloista puserrettu hiiva samoin kuin ns. pohjahiivakin kelpaavat käytettäväksi leivän tai kaljan valmistuksessa. Saavit ja tynnyrit, joita sahdin teossa käytetään, on oikein hyvin pestävä ja katajoitava* edeltä käsin.
 

* Tämä tehdään siten, että puhtaaksi pestyihin saaviin laitetaan tuoreita katajanoksia ja saavi täytetään vedellä sekä peitetään täten saa saavi seistä noin vuorokauden.