Sinkkukuurinallisen verran oli tarkoitus tehdä sahtivierrettä kylmälaukussa mäskäten. Aineksina oli sahtimallasta sekä tummaa mallasta, mämmimallasta väriksi, riihiruisjauhoa savunmauksi sekä kaurahiutaleita antamaan vaahtoa.  Tosin en ole tuosta vaahdosta varma lienee jotakin kansan perinnettä, onkos muilla tietoo ?

Asiaan sekoittelin maltasiin vettä jonka lämpötila oli sellainen että tarkeni hyvin paljaalla kädellä sitä sekotella.

Lisäilin vettä ensin noin + 60 astetta tunnin päästä + 80 astetta ja lopuksi sata asteista....

 

ja totesin että liian vähän lämminnyt. Joten taasen kattila esille lämmitin mäskiä kolmessa erässä kiehumispisteeseen niin että kun satsi oli lämminnyt kaadoin sen 'kylmän' mäskin sekaan ja sekoitin , otin seuraavan satsin lämpiämään ja vielä sama uudestaan.

Olinkin laittanut maltaita reilulla kädellä kun sinkkukuurina menasi käydä ahtaaksi mutta mahtui kuin mahtuikin.

Aloitin vierteen valmistuksen pikkasen jälkeen kolmen ja nyt puoli kymmenltä rupeaa vierre olla tippunut. Vierre sitten vain kylmälaukkuun ja yöksi - 25 asteen pakkaseen, yllätys ei ollut jäässä vaikka niin luulinkin. Aamu kuudelta lisäsin sitten käytteen joukkoon ( 2 maustemittaa kuiva hiivaa).

Nyt päätin tarkkailla kuinka väri muutuu sahdin valmistuessa, verrokkina lasi 'colaa' vasemmalla.

1030g/ 1000ml