Kerta se ensimmäinenkin on kun aloitan sahdin teon vasta klo 11.00. Onneksi saunatontut olivat jo laittaneet vesipadan alle tulet niin pääsi helposti alkamaan.

Säkki sahtimallasta sekä omaa ruismallasta varovaiset 600 g. Kuuma vettä lisäillen sopivaksi puuroksi ja noin tunnin välein lisäillen. Sauna ei ollut yhteistyö kykyinen kun sytytin sen ainekin 7 kertaa kunnes lanko tuli apuun ja sai sen syttymään. Noin 5 tunnin mäskäyksen jälkeen keittelin mäskin vesi hauteessa puolisen tuntia ja ämpäreitä taisi olla 4. Laitoin kuurinaan tapin kiinni ja annoin hetken rauhoittua ja sitten se juoksi tosi vauhdille ensimäisen 20 litraa jonka laitoin takaisin kuurinalle kirkastumaan. Lisäsin kuurinalle pari ämpärillistä vettä jotta sain 40 litraa vierrettä. Joukkoon laitoin yhden palan pullahiivaa. Vierteen jätin käymään jäähtyvään saunaan.

Vierre jäi kädenlämpöiseksi kun lisäsin hiivan joten vierre lähti käymään liiankin hyvin. Lisäsihän minä sinne tuoreen humalan oksan jonka huuhtelin kiehuvassa vedessä (puristin kuivaksi). Puolen päivän käymisen jälkeen siirsin sahdin kylmään kellariin.

Kaikki loppuu aikanaan niin myös kesä ja kesänsahdit. Pakkasin välineet niiden omaan 'yksiöön' odottamaan seuraavaan sahdin tekoa. Saunan on vuoro kuivattaa syksyn satoa ennen kuin talven saunojat valtaavat saunan. Humala oli ensimmäinen joka pääsi sinne kuivumaan. Varjossa kasvaneet ja hiukan unohtuneetkin humalat oli tehnyt varsin upeita käpyjä joten niillä sitten maustellaan ensi talven sahdit.