11.5. oli sitten vuorossa toukokuun sahtia.

_DSC0956-normal.jpg

Kevät yllätti joten koivut jo hiirenkorvilla.

Sitten itse sahdin tekoon säkki sahtimallasta ja sitten lisäksi, en löytänyt kahdesta kaupasta kaljamallasta joten oli tyytyminen mämmimaltaaseen.

_DSC0802-normal.jpg

Kostuttelin maltaat aamu kahdeksalta kiehuvalla vedellä, veden pumppasin suoraan kaivosta pataa. Noin tunnin välein lisäilin pari kuupallista kiehuvaa vettä samalla voimakkaasti sekoittaen.

_DSC0795-normal.jpg

Noin viitisen tuntia imellytin mäskiä ja kuumasin kivet koivunuotiossa.

_DSC0791-normal.jpg

Kuurinana oli itse Wanha Kuurina , pohjalla puukalikat ja petinä runsaasti katajaa.

_DSC0969-normal.jpg

Kuumasin mäskin kolmella kuumalla kivellä ehkä noin vartin verran. Huomasin heti että juoksutus kestää taasen kauan.

Siitä tulikin mieleeni onko joku muu sahdin tekijä huomannut että vierre juoksee hitaasti ja siitä tulee todella makeaa ?

Kivet olivat mättö vaiheessa vielä tosi kuumat ja juoksu hidasta joten nostin nekin kuurinaan. Ensinmäisen kympin kaadoin takaisin kuurinalle sitä kivillä kiehauttamatta.

Minulla on yleensä vaikeuksia saada sahti pian käymään ja kylmään joten tällä kertaa taas testasin. Mitä enemmän käytettä sen nopeammin lähtee käymään, tässä siis ohjenuora. Noin 7 litraa vahvaa vierrettä jäähtymään kädenlämpöiseksi ja pala hiivaa joukkoon sekä lautoihin heräämään. Yleensä siis nakkaan hiivapalan kylmään vierteeseen.

Vierteen juoksu oli hidasta juoksutus kesti melkein kuusi tuntia. Kymmenen litraa kerrallaan jäähdytin vierteen selvästi kädenlämpöä viileämmäksi. Sitten vain käyte sekaan ja sauna läpiämään. Jotenkin juoksutin vierrettä reippaasti eli sitä tuli 45 litraa ja nenätippua kymppi jossa olikin melko vahva katajan maku.

_DSC0077%20%282%29-normal.jpg

Näin reippaasti sahti kävi 12 tunnin jälkeen, niin humalan lisäsin samalla kun lisäsin käytteen. Tässä vaiheesa laitoin kanisteriin ja annoin rauhoittua kolmisen tuntia ennen kellariin siirtoa.

_DSC0079%20%282%29-normal.jpg